top of page

Waarom verbinden met je ongeboren baby zo belangrijk is!


Tijdens de zwangerschap ervaar je als mama vaak al een gevoel van verbondenheid met je ongeboren kind. Het maken van verbinding met dat wezentje in jouw buik is een belangrijke stap naar een gezonde hechting na de geboorte.


Uit onderzoek is gebleken dat baby's die tijdens de zwangerschap met hun moeder verbonden waren, na de geboorte een grotere kans hebben op een veilige hechting. Een veilige hechting betekent dat het kind vertrouwen heeft in de zorg die het krijgt en zich veilig voelt om zichzelf te uiten. Dit is belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van het kind en de ontwikkeling van zijn of haar vermogen om relaties aan te gaan later in het leven.


Wat kan jij precies doen om te verbinden met jouw baby?


Maak tijd om te ontspannen Het is belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om te ontspannen en je te concentreren op de aanwezigheid van je ongeboren baby. Probeer rustige activiteiten te doen, zoals meditatie, yoga, lezen of een warm bad nemen, om je lichaam en geest te kalmeren.

Hou een dagboek bij Schrijf regelmatig in een dagboek over je ervaringen tijdens je zwangerschap. Het bijhouden van een dagboek kan helpen om je gedachten en gevoelens te ordenen en je te concentreren op je baby.


Visualiseer je baby Probeer je voor te stellen hoe je baby eruit ziet en hoe hij of zij zich voelt in de baarmoeder. Je kunt ook visualiseren hoe je in de toekomst interactie zult hebben met je baby. Ook kan je visualisaties maken van hoe het leven eruit zal zien met je baby erbij, of intenties uitspreken voor een veilige en gezonde geboorte.


Ga op zoek naar informatie Leer zoveel mogelijk over zwangerschap en geboorte. Dit kan helpen om je voor te bereiden op de komst van je baby en je zelfverzekerder te voelen in je rol als moeder. Giet die informatie en beslissingen uiteindelijk ook in een geboorteplan zodat je ontspannen kan toeleven naar jouw bevalling.


Zoek steun Zoek steun van je partner, familie, vrienden, vroedvrouw of een zwangerschapscoach. Het hebben van een steunnetwerk kan helpen om je emotioneel te ondersteunen en je te helpen bij het creëren van een band met je baby.


Blijf gezond Zorg goed voor jezelf en je baby door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende te rusten. Een gezond lichaam kan helpen om een gezonde en sterke band met je baby te creëren.

Focus op het moment

Probeer in het moment te blijven en te genieten van je zwangerschap. Maak je geen zorgen over de toekomst en richt je op het heden en de band die je aan het opbouwen bent met je baby.


Communiceer met je baby

Als aanstaande ouder kijk je waarschijnlijk uit naar de geboorte van je baby, maar je kan ook al tijdens de zwangerschap communiceren met je ongeboren kindje. Communicatie met je baby tijdens de zwangerschap is dé belangrijkste bijdrage tot een betere hechting na de geboorte.


Allereerst is het goed om te weten dat je baby al vanaf ongeveer 16 weken in de baarmoeder kan horen. Dit betekent dat je baby al kan reageren op geluiden van buitenaf, waaronder jouw stem. Door te praten, zingen of voor te lezen aan je baby tijdens de zwangerschap, kan je de band met je kindje versterken en de ontwikkeling van de hersenen stimuleren. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je baby zich veiliger voelt na de geboorte, omdat jouw stem dan al bekend is.


Praat tegen je baby

Praat regelmatig tegen je baby. Spreek op een rustige en vriendelijke toon tegen je kindje. Vertel hem of haar wat je aan het doen bent, wat je voelt en wat je van plan bent voor de toekomst. Het kan ook helpen om te praten tegen je baby als hij of zij beweegt. Laat je partner eveneens praten tegen je buik. Dit zorgt voor stemherkenning na de geboorte.


Zing een liedje

Zing zachte liedjes voor je baby of luister naar muziek met je baby in gedachten. Het kan rustgevend zijn voor je baby en het kan helpen om een emotionele band met je baby te vormen.


Lees een boek

Lees rustige verhalen voor aan je baby, bijvoorbeeld een kinderboek of een tijdschrift. Het ritme van je stem kan geruststellend zijn voor je baby.


Een andere manier om te communiceren met je baby is door middel van aanraking. Dit kan helpen om je baby te kalmeren en te troosten. Ook kan het aanraken van je buik ervoor zorgen dat je baby zich bewust wordt van zijn of haar eigen lichaam en de ruimte waarin hij of zij zich bevindt.

Leg je handen op je buik en maak contact met je baby

Beweeg zachtjes over je buik en voel hoe je baby beweegt. Je kunt ook proberen om te reageren op bewegingen van je baby door terug te bewegen of zachtjes te drukken op de plek waar je baby schopt.

Leg je hand stil en kijk of de baby reageert op de warmte van jouw hand. Vanaf 27 weken is de kans groot dat de baby reageert op de aanraking door een schopje of duwtje tegen de buikwand te geven.

Masseer je buik met zachte, ronddraaiende bewegingen. Als je hiervoor massageolie gebruikt voed je je huid ook extra om striemen te voorkomen. De baby zal deze massage als ontspannend ervaren omdat mama ook ontspant.


Naast praten en aanraken kan je ook op andere manieren communiceren met je baby. Zo kan je bijvoorbeeld muziek luisteren en dansen, waarbij je baby de bewegingen voelt en de trillingen van de muziek kan ervaren. Maar ook kan je je baby wiegen of met hem/haar spelen.


Speel muziek af voor je buik

Laat je baby regelmatig naar hetzelfde liedje luisteren om rustig te worden. Na de geboorte zal jouw kindje dit herkennen en kan je het gebruiken als slaapliedje.


Wieg je baby

Vanaf 22 weken kan je je baby in de buik wiegen. Leg 2 handen om je buik en wieg zachtjes heen en weer.


Speel met je baby

Je kan zelfs in de buik met je baby spelen. Trommel zachtjes met je vingertoppen op je buik. Als je telkens hetzelfde patroon of ritme gebruikt is je baby zelfs in staat dit na een tijdje te herkennen.


Het communiceren met je baby tijdens de zwangerschap kan dus zeker zorgen voor een betere hechting na de geboorte. Een betere hechting kan op zijn beurt weer zorgen voor een betere ontwikkeling van de hersenen, een hogere weerstand tegen stress en een betere sociale en emotionele ontwikkeling. Daarnaast kan het zorgen voor meer zelfvertrouwen bij jou als ouder en een betere relatie met je kind.


Kortom, verbinden met je baby tijdens de zwangerschap is een belangrijk onderdeel van de hechtingsperiode en kan zorgen voor tal van voordelen. Wees dus niet bang om te praten, zingen, aanraken en visualiseren tijdens je zwangerschap. Het kan alleen maar bijdragen aan een goede start voor jou en je baby.


Wat als het niet lukt?


Het is normaal als het niet altijd lukt om verbinding te maken met je ongeboren kind. Sommige vrouwen hebben misschien meer moeite dan anderen om zich te verbinden met hun ongeboren kind. Wees niet te hard voor jezelf als het niet lukt.


Onthoud dat elke zwangerschap anders is en dat de manier waarop je je voelt en reageert op je zwangerschap en je ongeboren kind uniek is. Het belangrijkste is om jezelf de ruimte en tijd te geven om te voelen en te ervaren wat er is en om te weten dat het tijd kost om een gevoel van verbinding op te bouwen. Beetje bij beetje zal je dan wel korter komen bij die verbinding. En eenmaal het er is, raak je het niet meer kwijt.
46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page