top of page

Jouw baby tijdens de kraamtijd

De kraamtijd is een bijzondere periode voor kersverse ouders. Het is een tijd waarin je baby veel zorg en aandacht nodig heeft.


In deze blog zal ik me focussen op de noden van je baby tijdens de kraamtijd en enkele tips geven om een goede start te maken voor jouw baby.

De eerste dagen na de geboorte van je baby zijn van cruciaal belang. Je baby is nog erg kwetsbaar en heeft veel zorg en aandacht nodig. Het is daarom belangrijk dat je je als ouders goed voorbereidt op de kraamtijd. Een kraamplan opmaken zou hierbij zeker kunnen helpen.Wie is er belangrijk?

In de kraamtijd is het belangrijk dat er voldoende mensen zijn die jou als mama kunnen ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld jouw partner, familie of vrienden zijn. Ook de kraamverzorgster en vroedvrouw spelen een belangrijke rol. Zij kunnen helpen met het geven van borstvoeding, het verschonen van de baby en het verzorgen van de navelstreng.


Wat moet je monitoren bij je baby?

Tijdens de kraamtijd is het belangrijk om de gezondheid van je baby goed in de gaten te houden. Zo moet je baby voldoende drinken en plassen. De kleur van de urine moet lichtgeel zijn en de ontlasting moet zacht en geel zijn. Als de baby koorts heeft, weinig drinkt of erg suf is, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met de huisarts of kinderarts. Hou gerust voor jezelf bij hoeveel je baby drinkt, plast en ontlasting heeft, wanneer er een huiluurtje heeft plaatsgevonden, enz. Als de vroedvrouw langskomt is het zo veel gemakkelijker om te overlopen hoe de voorbije dagen zijn verlopen en of er zich moeilijkheden voordeden.


Welke moeilijkheden kan je tegenkomen tijdens de kraamtijd?

Hoewel de kraamtijd een prachtige periode kan zijn, kunnen er ook moeilijkheden ontstaan bij de baby. Het is dus belangrijk om goed op de baby te letten. Een huilende baby die je niet kan sussen omdat je niet begrijpt wat hij/zij nodig heeft kan erg stressvol zijn, vooral als je nog niet alle signalen van je baby hebt leren begrijpen. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat het normaal is dat je als ouder in het begin nog niet alle signalen van je baby kan ontcijferen. Het kan tijd kosten om te begrijpen wat je baby nodig heeft en hoe je daarop kunt reageren. Het is dus van groot belang dat je jezelf de tijd gunt om je baby te leren lezen.

De vroedvrouw speelt hierin een belangrijke rol. Tijdens de regelmatige bezoeken van de vroedvrouw wordt de baby gewogen en wordt gekeken of alles normaal verloopt. Indien er zich problemen voordoen, kan de vroedvrouw advies geven over hoe je als ouder het beste kan omgaan met deze problemen. Het is dan ook belangrijk dat je je niet schaamt om vragen te stellen of advies te vragen aan de vroedvrouw. Je hebt er alle baat bij om informatie in te winnen als je iets niet weet zodat je correct beslissingen kan nemen indien nodig. Zo kan het voorkomen dat de baby het te warm of te koud heeft. Een te warme baby kan bijvoorbeeld onrustig zijn, veel huilen en slecht slapen. Een te koude baby kan blauwe handjes en voetjes krijgen en erg rustig zijn. Het is dus belangrijk om je baby correct te kleden naargelang de temperatuur buiten en in huis. We hebben vaak schrik dat onze baby kou zou hebben maar té warm kleden is zeker ook niet goed. Via de babyfoon kan je vaak makkelijk de temperatuur in de kamer waar je baby slaapt monitoren. Krampjes zijn ook een veelvoorkomend probleem bij baby's. Dit kan leiden tot onrust en huilen. Een goede manier om krampjes te verlichten is door de baby op de buik te leggen of zachtjes te masseren op de buik. Indien dit niet helpt kan je de baby op zijn/haar rugje leggen en met de beentjes 'fietsen'. Op de buik over de arm laten hangen, zoals een luiaard in een boom, geeft ook heel vaak verlichting in de darmen.


Melk teruggeven kan ook een probleem zijn bij baby's. Dit kan gebeuren als de baby te snel drinkt of te veel drinkt. Het is belangrijk om de baby na het drinken even rechtop te houden, zodat de melk kan zakken. Laat de baby zeker ook boeren zodat de lucht kan ontsnappen. Blijft je baby melk teruggeven, ga dan langs bij de kinderarts om na te gaan of er geen refluxprobleem is. Misschien moet je je voeding aanpassen als je borstvoeding geeft of van type melk veranderen indien je flesvoeding geeft.


Moeilijk drinken kan ook een probleem zijn bij baby's. Het kan zijn dat de baby moeite heeft met zuigen of dat er sprake is van een tepelverwarring. Het is belangrijk om de baby goed aan te leggen bij borstvoeding en om te zorgen voor een goed passende fles en speen bij flesvoeding. Hiermee kan je vroedvrouw of kraamverzorgster zeker en vast ook helpen.


Slecht slapen kan een ander probleem zijn bij baby's. Het kan zijn dat de baby te warm of te koud heeft of dat er te veel lawaai in de omgeving is. Probeer een rustige omgeving te creëren waar de baby kan slapen.


Tips voor de kraamtijd

  1. Neem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en aan elkaar. Het is normaal dat het even duurt voordat alles op rolletjes loopt. Leer je baby begrijpen en je zal snel weten wat je in welke situatie moet doen.

  2. Zorg voor voldoende rust. De kraamtijd kan erg vermoeiend zijn, zowel voor de ouders als voor de baby. Ze zeggen wel eens te dutten wanneer je baby dat doet. Ook al is die stapel was of vuile vaat op dat moment heel verleidelijk om weg te werken, probeer toch af en toe te rusten wanneer je baby dat doet. Een oververmoeide mama wil je zeker vermijden.

  3. Zoek steun bij anderen. Het kan fijn zijn om ervaringen te delen en om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Hulp vragen is geen teken van zwakte, integendeel. Het zorgt ervoor dat je zelf even op adem kan komen en voor jezelf kan zorgen.

  4. Maak gebruik van de kraamzorg. De kraamverzorgster en/of vroedvrouw kunnen veel praktische tips en adviezen geven. Wees dus zeker niet beschaamd of verlegen om vragen te stellen, ze zullen met plezier helpen.

  5. Vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Een gezonde en ontspannen moeder is belangrijk voor de gezondheid van de baby. Zorg dat je je elke dag aankleedt, probeer ook elke dag te douchen. Neem indien mogelijk een uurtje per dag voor jezelf en laat op dat moment iemand anders op je baby passen. Zo cijfer je jezelf niet weg. Dit klinkt misschien raar als je dit leest maar eens je baby er is zal je weten wat ik bedoel.

  6. Geniet van deze bijzondere tijd. De kraamtijd gaat snel voorbij, dus probeer er zoveel mogelijk van te genieten. Als je baby geboren wordt is hij zo fragiel en klein maar o jee, het gaat zo snel! Na enkele dagen (of weken) past die eerste pyjama al niet meer. Geniet dus van elk moment, zeker de eerste maanden.

Samengevat

De kraamtijd is een bijzondere periode waarin je baby veel zorg en aandacht nodig heeft. Door goed op de gezondheid van de baby te letten en voldoende rust te nemen, kun je als ouder ervoor zorgen dat je baby de best mogelijke start krijgt. Het is belangrijk om steun te zoeken bij anderen en gebruik te maken van de kraamzorg. Hoewel er moeilijkheden kunnen ontstaan bij de baby tijdens de kraamtijd, is het belangrijk om te beseffen dat dit normaal is. Het is belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om je baby te leren begrijpen en om vragen te stellen aan de vroedvrouw en/of kraamverzorgster als er zich problemen voordoen. Door goed te letten op de signalen van de baby en tijdig advies in te winnen bij de vroedvrouw/kraamverzorgster/kinderarts, kun je ervoor zorgen dat je baby de best mogelijke start krijgt!


Veel succes!

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page